‘Verliefd op Bali’ en ‘Scotoe’, van Indonesische magie tot ‘tajine-hoofden’

Het Bali van regisseur Johan Nijenhuis is een wonderlijke plek. Een plek waar knappe mannen met kaasraspbuiken en respect voor vrouwen uit elk bosje springen. Waar de zon altijd aan het ondergaan of opkomen is. Waar ‘moderniteit’ slechts een façade is voor een samenleving gebouwd op die eeuwenoude, mystieke magie uit de Oriënt. Is het echt Indonesië? Nee, maar twee gezusters en hun moeder zullen er toch hun roots vinden in de twee uur van Verliefd op Bali.

Het nieuwste deel van de Verliefd op-reeks hoopt zo (ook) de ruim 1,2 miljoen indo’s in Nederland aan te spreken. Het succes van Marokkaanse bruiloft is regisseur Nijenhuis blijkbaar goed bevallen. Deze week komt er nog een film uit die zich niet louter op de witte Nederlander richt: Scotoe, over een rechercheursduo bestaande uit een Marokkaans- en een Turks-Nederlandse agent. De films vormen een interessante double bill, die vooral aantoont dat oppervlakkige culturele vertegenwoordiging een vrij karige basis is voor een film.

Na stomende liefde op Ibiza (2013) en Cuba (2019), is Nijenhuis’ succesvolle romkomreeks op Bali aanbeland. Dat het geen artistiek meesterwerk is geworden blijkt al in de eerste minuten van de film. Ademloos keek ik naar twee minuten gedartel en geselfie bij de Londense M&M-store, in wat de meest onbeschaamde, overduidelijke sluikreclame is die ik ooit heb gezien.

Daarna mag de plot pas van start. De moeder (Wieteke van Dort) van Cornelie (Nadja Hüpscher), en oma van Jenny (Anouk Maas) en Dewi (Tara Hetharia) sterft. Oma was geboren in Indonesië, maar moest daar halsoverkop weg. Nog erger: een duistere magiër sprak een liefdesvloek over de familie uit. Jenny stelt voor oma’s as uit te strooien op Bali. Al heeft ze ook een bijbedoeling: haar eigen influencercarrière opkrikken. Op Bali vallen de vrouwen een voor een in gespierde armen, én omarmen ze hun Indonesische bloed. Bij vlagen is de film erg grappig – vooral in de scènes met Jenny en haar ex. En de bedoeling is goed. De film probeert duidelijk te maken dat het Indonesië dat je op Instagram ziet nep is, een industrie.

Maar uiteindelijk komt het niet verder dan stereotypen. Want ook in Verliefd op Bali is Indonesië slechts decor. Echte Indonesiërs lopen rond op de achtergrond, met hen wordt amper gepraat. We zien voornamelijk resorts. En de conclusie, de reden dat oma er wegging, is van een monumentale ongevoeligheid. Of het nou een gebrek aan kennis of interesse is… het leidt tot platheid.

https://www.youtube.com/watch?v=sjc4AaiWSUo

Scotoe probeert minder. De plot kan je op je hand schrijven. Twee goede maar te wilde agenten moeten een drugszaak oplossen. Etnische verschillen tussen personages vormen de basis van alle humor. Ze noemen elkaar „tajine-hoofd” of „kamelenkop”. Sinan Eroglu doet een Turkse schoonmaker na. Soms werkt het, als Eroglu een Nederlands liedje op ‘Turkse manier’ zingt. Meestal niet. Een Marokkaans woord combineren met een belediging is geen grap. Het is lui. Het is een glas heffen naar het publiek en zeggen: ‘Deze is voor jullie!’

Zonde. Acteurs Mohammed Chaara en Eroglu zijn overduidelijk grappig en charismatisch. Maar dit gebrek aan scenario en overschot aan improvisatie leidt niet tot Bad Boys of zelfs tot Get Hard, het leidt tot oogrollen.

https://www.youtube.com/watch?v=syI-ZmIquAw